Pihak Berkuasa Pengangkutan Slovakia mengeluarkan sijil kelayakan udara kepada model kereta terbang, AirCar, langkah pertama ke arah pengeluaran komersial ciptaan itu, semalam.

“Pensijilan AirCar membuka pintu untuk pengeluaran besar-besaran kereta terbang yang sangat cekap,” kata Stefan Klein, Pengasas dan Ketua Eksekutif KleinVision, sebuah syarikat yang mereka bentuk dan mengeluarkan prototaip kenderaan kereta-pesawat dua mod itu.

“Ia adalah pengesahan rasmi dan muktamad tentang keupayaan kami untuk menukar perjalanan jarak pertengahan selama-lamanya,” kata Klein dalam kenyataan media.

AirCar menyelesaikan penerbangan antara bandar pertamanya pada Jun 2021.

Kenderaan itu menggunakan enjin BMW 1.6 liter dan memerlukan landasan hanya sepanjang 300 meter untuk berlepas.

Ia mempunyai kelajuan penerbangan sehingga 170 kilometer sejam dalam jarak 1,000 kilometer.

Proses menukar daripada kereta ke kapal terbang mengambil masa kurang daripada tiga minit.

Segala-galanya adalah automatik, jadi hanya satu arahan butang yang diperlukan untuk mengubahnya.

“Ujian penerbangan yang mencabar, termasuk gerakan penerbangan dan prestasi serta menunjukkan kestabilan statik dan dinamik dalam mod pesawat,” kata syarikat itu.

Bagaimanapun, jurucakap Klein Vision memberitahu CNN bahawa lesen juruterbang diperlukan untuk menerbangkan kenderaan hibrid itu.

Sebelum pensijilan, kereta terbang Slovak itu perlu melengkapkan ujian penerbangan selama 70 jam, dengan lebih 200 kali berlepas dan mendarat, kata KleinVision.

“Berdasarkan fakta bahawa pesawat itu memenuhi syarat yang ditetapkan negara untuk pesawat buatan individu dan tahap keselamatan yang diperlukan telah ditunjukkan, Pihak Berkuasa Pengangkutan Slovak (STA) telah mengeluarkan sijil khas kelayakan udara,” kata Pengarah STA Rene Molnar kepada AFP.

Menurut Molnar, selepas STA mengeluarkan pensijilan, AirCar boleh memohon untuk pensijilan jenis pesawat.

“Selepas mendapat sijil jenis itu, ia boleh mengeluarkan pesawat secara komersial,” tambahnya. – Agensi