Pembukaan sempadan negara satu keperluan – Hishammuddin

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussien hari ini memaklumkan kerajaan bersetuju membuka semula sempadan negara.

Beliau berkata, cadangan tarikh untuk pembukaan sempadan negara telah ada dan akan diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tidak lama lagi.

“Satu keputusan secara prinsip telah dicapai iaitu pembukaan semula sempadan negara merupakan satu keperluan,” katanya dalam kenyataan semalam.

Hishammuddin berkata, keputusan itu bersandarkan tiga perkara asas iaitu, memberi keselesaan dan tidak merumitkan perjalanan pengembara; berpandukan sains dan fakta terkini berkaitan Covid-19; dan membandingkan keperluan pembukaan sempadan dengan negara-negara lain.

Mengambil kira keputusan prinsip berkenaan, beliau berkata, kementerian dan agensi berkaitan sedang memperincikan protokol termasuk pra pelepasan dan ketibaan ke dalam negara.

“Sebaik sahaja protokol tersebut dimuktamadkan dan kebenaran diberikan, rakyat Malaysia boleh pergi ke negara yang turut telah membuka sempadannya,” katanya lagi.

Sementara itu, Hishammuddin berkata terdapat satu lagi kaedah untuk rakyat pergi ke luar negara iaitu menerusi skim Vaccinated Travel Lane (VTL).

Katanya, skim tersebut membolehkan pergerakan keluar dan masuk antara Malaysia dengan negara yang masih menutup pintu sempadannya.

Jelas beliau, buat masa ini skim VTL telah dimanfaatkan antara Malaysia-Singapura, serta Perdana Menteri juga telah mengumumkan skim VTL antara Malaysia-Thailand dan Malaysia-Brunei bakal dilaksanakan dalam masa terdekat.

“Dalam masa sama, Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri (MOFA) dan Kementerian Pengangkutan (MOT) juga sedang meneliti negara-negara yang berpotensi untuk dimasukkan dalam senarai skim VTL dari masa ke masa,” katanya