Seorang wanita melalui detik cemas apabila terpaksa melahirkan bayi dalam kereta dengan dibantu sekumpulan penganut Hindu yang meraikan Thaipusam berhampiran Kuil Sri Subramaniya Swami, Batu Caves, Selangor.

Peristiwa itu dikongsi seorang wartawan akhbar Tamil Makkal Ossai, LK Savantharaja menerusi Facebooknya hari ini, dengan menjelaskan turut berkesempatan membantu wanita itu.

Menurut Savantharaja, ketika kejadian dia dan beberapa pengunjung datang ke kuil berkenaan untuk bersembahyang sempena sambutan Thaipusam, hari ini.

“Tadi, saya dan beberapa orang penganut (Hindu) datang untuk bersembahyang di Kuil Sri Subramaniya Batu Caves.

“(Kami) ternampak seorang kakak menjerit meminta tolong di dalam sebuah kereta (di luar kuil), (kami) terus berlari menghampiri kereta tersebut.

“Ternampak seorang kakak Melayu yang (mahu) bersalin di dalam keretanya,” tulisnya dalam hantaran itu.

Melihat situasi cemas itu, Savantharaja berkata, dia dan beberapa beberapa pengunjung wanita yang berada di kawasan berdekatan segera menutup cermin kereta dengan pakaian (vesthi).

“Segera saya dan beberapa wanita menutup cermin kereta dengan pakaian (vesthi) yang diberikan oleh saudara kami yang sedang berjalan ke kuil untuk menunaikan nazar.

“Semasa bayi keluar, beberapa kali saya memberitahu ‘kakak anda dan bayi anda diberkati’,” katanya.

Savantharaja menjelaskan dia berasa sangat gembira melihat wanita itu selamat melahirkan seorang bayi perempuan sekitar jam 7.24 pagi tadi.

“Kakak selamat melahirkan seorang bayi perempuan yang cantik (masa sekitar 7:24 pagi).

“Saya sangat gembira dan sempat mencari mencari pisau untuk memotong tali pusat bayi tersebut.

“Semua yang datang menghulurkan bantuan mendoakan dan memberkati ibu dan bayi berkenaan,” katanya.

Jelasnya lagi, ambulans datang sejurus selepas bayi itu dilahirkan sebelum bergegas membawa wanita berkenaan ke hospital.

“Ambulans sampai tepat selepas bayi keluar. Sebelum ke hospital, saya selfie dengan ayah bayi ini (untuk kenangan),” tulisnya