Selepas mencatat rekod memiliki peti pos tertinggi di Malaysia di Panalaban, Gunung Kinabalu bakal melakar satu lagi sejarah apabila balai bomba tertinggi di dunia bakal beroperasi di puncak itu tidak lama lagi.

Dengan ketinggian 3,382.2 meter dari paras laut, balai bomba atau pusat operasi Pasukan Mencari dan Menyelamat (Mosar) bakal diwujudkan di bekas bangunan asrama penginapan di Gunting Lagadan Hut, Gunung Kinabalu yang dikosongkan sejak Jun 2015 susulan gempa bumi.

Menurut Harian Metro, apabila beroperasi nanti, pusat operasi itu akan menjadi satu-satunya balai bomba di kawasan altitud tinggi di Malaysia dan pusat operasi menyelamat di gunung yang pertama di dunia dikendalikan sepenuhnya kerajaan.

Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah, Farhan Sufyan berkata Mosar ditubuhkan pada 5 Jun 2015 susulan gempa bumi di Gunung Kinabalu, namun tiada bangunan khas yang sesuai dengan keperluan operasinya.

Sepanjang tempoh lebih enam tahun lalu, beliau berkata pasukan Mosar terpaksa menumpang di bilik penginapan di Panalaban sedangkan keanggotaan kini telah bertambah sehingga 42 anggota.

Pasukan itu berperanan untuk operasi kecemasan dan bencana di sepanjang laluan ke puncak gunung tertinggi di Malaysia itu.

“Kami ada melakukan tinjauan ke tempat penginapan Mosar di Panalaban dan ia kurang sesuai dan perlu penambahanbaikan.

“Oleh itu, berdasarkan perbincangan awal bersama Taman-Taman Sabah (TTS), mereka cadangkan supaya Gunting Lagadan Hut dijadikan lokasi pusat operasi Mosar.

“Bagaimanapun ada beberapa perkara yang kami kena semak lagi dari segi keselamatan dan aset atau pergerakan yang mana perbincangan lanjut akan diadakan dengan TTS,” katanya seperti dilaporkan akhbar itu.

Pada 22 Januari lalu, Farhan dan Ketua Zon 3 Kudat, Penguasa Bomba Sahidih Mahali bersama 15 pegawai dan anggota melakukan pendakian untuk memantau gerak kerja Mosar di Gunung Kinabalu